fbpx
Ens preocupa aprendre o com avaluar?

Ens preocupa aprendre o com avaluar?

En els darrers anys, el món educatiu ha anat evolucionant d’una forma frenètica. Competències clau, noves metodologies i recursos, etc., tot per adaptar-se a les necessitats d’ensenyament-aprenentatge dels nostres alumnes. De tots és sabut que els alumnes d’avui en dia presenten unes noves necessitats i els professors i professores ens hem d’adaptar a n’aquest nou escenari. Per aquest motiu fa anys que des dels centres s’han introduït nous escenaris d’aprenentatge. 

Ara, en temps de crisi pel coronavirus, vivim una realitat que ens ha obligat a reinventar la metodologia, o si més no, a una altra forma de fer, d’ensenyar i avaluar. Però, què volem de l’escola a distància? Què és el que més ens hauria de preocupar o on hauríem de voler arribar? Què ens preocupa més? Com bé reflexiona na Neus Sanmartí, doctora i especialista en didàctica: «ens preocupa aprendre o com avaluar»?

S’ha de canviar la finalitat de tot el que estem fent. Ara hem de donar pas a les competències més que mai. Aquests dies, les xarxes estan plenes de comentaris a veure si les tasques s’han de qualificar o no. En la meva opinió, ara és moment de tenir en compte altres objectius, que sempre tenim a les aules, però ara es poden fer més patents. És el moment per a què els nostres alumnes aprenguin a aprendre. 

D’aquesta manera, les classes a distància, on no es qualifiquin les tasques amb un número sinó que amb comentaris de millora per part del professor/a, poden fer que els alumnes no només es fixin amb el resultat. La nota ens serveix per valorar un procés, per detectar mancances i la nostra evolució però no sempre és del tot necessària. A vegades, si veim més d’un 5 ja no cercam res més i passam per alt els comentaris del professor/a que ens ajudarien a millorar. Ara és el moment de potenciar això. Donar l’oportunitat als alumnes que tornin a fer la tasca a partir dels comentaris, a què s’organitzin, siguin autònoms, que comprenguin la informació i, sobretot, valorar com vàrem començar i com hem acabat. Què hem après? L’avaluació ens ajuda a cercar què hem d’aconseguir per anar endavant.

Inés Romero
Facilitadora de Robotix

Lideratge educatiu i COVID 19
Facebook Twitter Google+ Pinterest LinkedIn VK
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
More information Ok Decline