fbpx
Jaume Català

Jaume Català

correu electrònic: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Què has aprés durant el confinament?

Publicat a Blog
Qui hagués pogut imaginar-se que fa quasi mes i mig que va començar aquest malson anomenat Covid-19. En aquest temps ens hem hagut d'adaptar a una situació que francament ningú estava preparat. Tot un país aturat, tothom a casa, sense sortir al carrer excepte per les coses més bàsiques. Fa uns dies, quan parlava amb ma mare (per telèfon, òbviament), em digué que la seva mare, o sigui, la meva padrina va néixer al 1918, el famós any de la "grip espanyola" i que sempre ho comentava. En 20 o 30 anys la nostra generació, i la dels nostres fills, ens recordarem d'aquests mesos (esperem que no siguin molts) que varen ser quasi un parèntesi a la vida normal que feiem: despertar-nos cada matí per anar a la feina o dur els nins a l'escola, anar als entrenaments de futbol o bàsquet, gaudir del cinema o simplement passejar pel bosc.

Precisament tenim una bona oportunitat per aprofitar aquests mesos per fer coses que per manca de temps, de mandra o senzillament que mai se'ns hi havia ocorregut per fer-ho. Aprofitem per aprendre. El que sigui o el que ens vengui de gust: a editar imatges, a cuinar, llegir aquell llibre de 1000 pàgines, a escriure un diari, a fer manualitats, a provar un nou joc de taula...Hi ha tantes coses per fer que fins ara quedaven en l'excusa de "no tenc temps".
 
Els companys de Robotix a Barcelona han penjat al seu blog una bona reflexió sobre què hem après en aquest confinament. Vos convidem a llegir-ho.
 
Cuidau-vos!
 
Jaume Català
Director de Robotix
More

L’hora del lideratge

Publicat a Blog

En un dels capítols de la tercera temporada de l'excel·lent sèrie The Crown, durant l'audiència setmanal que manté la Reina Isabel II i el Primer Ministre Harold Wilson, a resultes de la terrible tragèdia de Aberfan (Gal·les), en la qual un devessall de fang d'una mina pròxima va caure sobre el poble matant a 144 persones, dels quals la majoria era nens del col·legi d'aquesta localitat, la Reina es qüestiona sobre quin hauria d'haver estat la seva reacció i el seu rol davant tal magnitud. El Primer Ministre li contesta: “We can’t be everything to everyone and still be true to ourselves. We do what we have to do as a leaders. That’s our job. Our job is to calm more crisis than we create. That’s our job.” (que més o manco traduït, diu “...No podem ser tot per tothom i seguir sent fidels a nosaltres mateixos. Feim el que hem de fer com a líders. Aquesta és la nostra feina. La nostra tasca és calmar més crisis de les que podem crear. Aquesta és la nostra feina…”).

Lideratge educatiu i COVID 19

Amb l'actual situació que patim, més que mai aquestes paraules cobren rellevància: “la nostra feina és calmar més crisi de les que podem crear”. En moments d'extrema dificultat que estem patint com a societat, més que mai necessitem comptar amb líders de debò que inspirin i generin confiança. Parlar de líders no és només referir-nos al president del Govern, als consellers, als responsables sanitaris o als directors generals d'empreses. El líder és qualsevol que és responsable per al seu entorn, ja sigui empresa, àrea de negoci, ajuntament o junta de veïns.

També és l’hora del lideratge a la comunitat educativa: des de la conselleria d’educació, els directors d’escoles i instituts, els caps d’estudis, mestres, membres de les Apimes, batlles i regidors d’educació, entitats educatives i pares i mares. Tothom és un líder real i potencial en el seu àmbit d’actuació i més que mai és necessari aplegar esforços, ganes i voluntat per donar impuls a un nou paradigma de l’educació.

Tenim una tasca urgent i immediata, que és trobar solucions a cóm donar continuïtat al curs 2019-2020. Però també tenim una tasca prioritària en reflexionar i posar els ciments per un nou model educatiu pels propers 10-15 anys, on els nostres alumnes estiguin realment preparats per una nova societat que, més que mai ara amb el Covid 19, crearà incertesa i també moltes oportunitats. 

Comencem?

Jaume Català
Director de Robotix

Lideratge educatiu i COVID 19
More

El model educatiu després del Covid19

Publicat a Blog

Ningú de nosaltres ens podíem imaginar que tota la població hauria d’estar confinada a casa durant setmanes o mesos. A vegades he pensat o somniat si no som els actors secundaris d’alguna sèrie de Netflix o HBO... De moment, ja portem 3 setmanes i encara no sabem quan podrem fer una vida normal.

Model educatiu i COVID 19

Amb una economia quasi aturada, amb serveis mínims de qualsevol tipus, una mai vista emergència sanitària i, els nostres fills, a casa des de mitjans de març. No cal enumerar els inconvenients i dificultats que està originant, sobretot, a les famílies. No estem parlant d’una vaga d’alguns dies, una forta tempesta que obliga a tancar l’escola (recordeu de la borrasca Glòria el mes de gener?) o unes vacances anticipades d’estiu. És una situació excepcional que està obligant a marxes forçades a repensar cóm poder continuar amb l’aprenentatge dels nostres alumnes.

Model educatiu i COVID 19

Cada escola intenta trobar la millor alternativa per no donar per tancat el curs, per arribar als alumnes amb mitjans digitals, refent el material (fins ara presencial) planificat des de principi de curs i adaptant-lo, des de casa de cada mestre perquè els alumnes puguin treballar a casa amb l’ajut dels pares i familiars. A corre cuita no es tracta de posar en marxa una aula virtual amb una webcam, sinó tothom (mestres, alumnes i famílies) han d’aprendre les noves eines digitals, s’han d’adaptar els continguts, s’ha d’organitzar l’aula, etc. La realitat és que cada escola i cada mestre s´ha cercat allò que podia funcionar millor: Skype, Youtube, Google Classroom, email, alguna cridada telèfonica o per Whatsapp. Segur que quan això acabi hi haurà per escriure un llibre sobre la diversitat de formes de treballar des de casa amb els alumnes i els mestres.

El que és indubtable és que hi haurà un abans i un després com a conseqüència del Covid19, que provocarà canvis -alguns de forma accelerada en el món educatiu. Algunes consideracions que ens agradaria fer de cara al que vindrà al món educatiu: 

  1. Necessitat de proporcionar nous recursos a tots els alumnes i tots els docents. No estem parlant només d’un ordinador o una tauletes, sinó també quelcom tan bàsic com l’accés a internet amb garanties.
  2. Dissenyar i crear nous continguts que es puguin impartir de forma presencial i a distància. Això de tenir un llibre o fer una presentació amb cartolines no desapareixerà òbviament, però també necessitarem noves formes d’aprendre des de casa o des d’un suport digital.
  3. Reinventar noves estratègies d’aprenentatge a distància (cóm feim el seguiment, cóm participa cada alumne, quina dinàmica seguim a l’aula virtual…).
  4. Capacitació dels mestres, els alumnes i també de les famílies. 

Davant un fet sense precedents, tenim dos camins a escollir: per una banda, queixar-nos i maleir la nostra mala sort per haver de partir les seves conseqüències; per altra banda, agafar-ho com una oportunitat per fer aquells canvis que no volíem, no ens deixaven o no podíem fer. 

Quin camí volem?

Jaume Català
Director de Robotix

Model educatiu i COVID 19
More

Activitats extraescolars 2021 - 2022

Publicat a Què fem

Ja estan obertes les inscripcions per el curs 2021/2022. Es seguiran tots els protocols establerts sobre el COVID-19 amb les mesures higièniques, de control i protecció que ja hem vengut aplicant durant els campus d'estiu i altres tallers que hem desenvolupat a les Illes Balears des del mes de juny del 2020 sense cap contagi.Oferim activitats extraescolars per a totes les edats basades en recursos i metodologies de LEGO® Education en funció de l'edat dels participants a nombrosos centres escolars de Mallorca i Menorca. Si per qüestions d'horari no us va bé assistir a les extraescolars de la vostra escola o bé no s'ofereix l'extraescolar de robòtica a la mateixa, també us oferim la possibilitat de fer les realitzar-les a les nostres instal·lacions al Centre Bit d'Inca.

ROBOTIX INFANTIL (de 3 a 5 anys)
Es tracta d'aprendre i jugar a l'aula en diferents espais o racons amb recursos i activitats dissenyats per LEGO Education, on els petits realitzen simultàniament diferents activitats de tipus cognitiu, manipulatiu i simbòlic.

Explicar històries, aprendre matemàtiques, distingir formes i mides... a través del joc i amb materials específics de LEGO® Education.

Activitats extraescolars robòtica

ROBOTIX I (de 6 a 8 anys)
A través de l'exploració del funcionament de Màquines i Mecanismes, els nens i nenes actuen com els nostres joves científics i enginyers per investigar i comprendre el funcionament de les màquines i mecanismes senzills del dia a dia, com engranatges, palanques, rodes i eixos.

Serà el primer pas per a la introducció a la robòtica amb LEGO® WeDo, que els permetrà construir i programar el seu propi robot per superar diferents reptes d'una manera divertida.

ROBOTIX II (de 9 a 12 anys)
Els alumnes dissenyaran, construiran i programaran els seus primers robots amb LEGO® MINDSTORMS EV3, utilizant peces de LEGO i sensors. Aprendran a controlar el moviment del robot a través dels motors ia utilitzar diferents sensors com el tacte, la llum, els ultrasons i el so.

ROBOTIX III (de 13 a 16 anys)
Els alumnes d'educació secundària a més d'aprendre a dissenyar, construir i programar amb LEGO® MINDSTORMS EV3, treballaran amb màquines i mecanismes motoritzats combinats amb energies renovables i pneumàtica així com introducció a Arduino.

 
More
Subscripció a aquest canal RSS
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
More information Ok Decline